American Reinvention Story: Ryan Murphy si a lui viziune.

Lui Ryan Murphy (ASH, Nip/Tuck, Glee, The Normal Heart) i se pot reprosa o gramada de lucruri, dar nu si faptul ca n-ar reusi sa aduca  in fata ceva nou, inedit sau chiar socant de fiecare data. E un producator/scenarist/regizor suficient de versatil incat sa navigheze comfortabil intre drama, comedie, horror sau chiar musical. Ryan Murphy, oricat de paradoxal ar parea, iubeste melodrama, indiferent de genul pe care il abordeaza. Uneori are succes, alteori o da in bara, exagerand premiza care functioneaza, un personaj care are tractiune, o tema care i se pare interesanta.  Murphy nu e perfect. Dar e intr-o permanenta reinventare. Iar acesttumblr_nvi08ekYHx1urkj5uo4_250 lucru, zic eu, e de admirat. Nu multi producatori, daramite scenaristi sau regizori, – iar R.M. chiar scrie, regizeaza si produce nu doar pe hartie – ce reusesc gradul acesta de versatilitate.  Cel mai bun exemplu in acest sens este chiar doamna televiziunii americane, Shonda Rhimes. Dar despre asta, intr-o alta poastare.

In cursul zilei de ieri, ‘American Horror Story’ a dat publicitatii genericul noului sezon care va debuta pe FX in 7 octombrie. Ca sa fiu sincera, nu stiu inca daca il voi urmari. Nu pot sa spun ca am fost incantata dupa ultimele doua, dar nici nu-l pot lasa deoparte. Din punct de vedere vizual, nu e nimic din ce m-am asteptat. Campania de promovare a noului sezon e un amestec de imagini ce aduc aminte de Kubrick, Hitchcock, dar si de Marele Gatsby. Cine e inspiratia noului sezon? Imaginile iti fac cu ochiul si nu te lasa indiferent(a). La tot pachetul, se adauga si castul cu actorii veterani ai seriei – Evan Peters, Jessica Lange sau Sarah Paulson -, dar si Lady Gaga, care, dupa parerea mea, e perfecta pentru asa ceva.

Din punct de vedere vizual, antologia American Horror Story se completeaza de la sezon la sezon. E un puzzle pe care Ryan Murphy il construieste, uneori mai criptic, alteori mai sters, dar niciodata de ignorat. E de ajuns sa vezi in continuitate genericul celor 5 sezoane ca sa realizezi ca horror-ul american are o identitate bine definita si mereu in schimbare. Fascinatie pura.

S01:

S02

S03

S04

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: